JUNTA DE PORTAVEUS 20 DE SETEMBRE

 

Ahir al migdia es va convocar una Junta de Portaveus a l’Ajuntament de Mollet del Vallès amb l’objectiu d’acordar un manifest de tots els partits polítics davant de les actuacions que s’estan produint a Catalunya en contra dels polítics, càrrecs de govern i institucions catalanes.

 

Com era d’esperar, l’acord va ser impossible, donat que les diferències ideològiques mantingudes per tots els partits polítics feia impossible arribar a un acord per unanimitat sense renúncies importants als posicionaments individuals de cadascun dels membres assistents.

 

A la Junta de Portaveus convocada d’urgència es van presentar dues propostes: una del PSC i una altra acordat per Ara Mollet ERC Mes i Canviem. Cap d’elles va ser acordada o debatuda prèviament amb el Partit Demòcrata.

 

Les dues opcions presentades, podrien haver estat aprovades i acceptades pel nostre partit polític, malgrat que creiem que ja no responien a la situació actual que està vivint el país i no presentaven la contundència que s’espera dels responsables polítics davant la situació de setge que està vivint el nostre país i les nostres institucions i, sobretot, davant de la resposta esperada per part de la classe política tenint en compte la resposta ciutadana que hi va haver ahir a tot el territori i, sobretot a Barcelona davant de les conselleries afectades pels escorcolls.

 

L’opció presentada pel PSC, malgrat que parla de vulneració de drets fonamentals i que demana serenor a totes les parts, no fa referència explícita al dret a votar, al referèndum i a la vincularitat del seu resultat com ha defensat sempre el Govern de la Generalitat de Catalunya i les entitats implicades, com Òmnium o ANC, entre d’altres. El text del PSC és un text que fa equilibris per intentar buscar una unanimitat entre les 6 forces polítiques que formen el Ple de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, però sense mullar-se davant el referèndum i el dret de vot dels ciutadans de Catalunya. És un text, que malgrat que no podem estar en contra del seu contingut i que és un bon escrit per alguns moments que ha viscut el procés, és de difícil encaix davant la situació actual i l’estat de setge que està patint el país

El text consensuat per part de Ara Mollet ERC Mes i Canviem és molt més explícit davant la situació actual i fa referència al dret de vot dels catalans i catalanes, la vulneració dels drets fonamentals individuals i col·lectius i crida a la ciutadania a mobilitzar-se i a defensar la democràcia, malgrat que no defensa la vincularitat del referèndum, en línia amb els posicionaments defensats per les forces que integren Canviem Mollet.

 

Malgrat que vam donar suport a les dues opcions i que es va plantejar en algun moment la fusió de les dues declaracions, solució a la que nosaltres hauríem donat suport, va ser totalment impossible arribar a un acord de consens. Malgrat tot, volem manifestar públicament que l’estat de setge que està patint Catalunya, els seus polítics i les seves institucions no admeten manifestacions públiques per part de les institucions que no reflecteixin clarament la situació que està patint el país i que intentar arribar a acords amb formacions polítiques contraries al procés o que no estan totalment alineades amb el govern i amb la vincularitat del referèndum, donarà sempre com a resultat manifestacions que es quedaran lluny de la realitat i de la situació que estem vivint.

 

POSICIONAMENT DEL PDeCAT MOLLET

 

Com diu el manifest ‘CATALUNYA EN ESTAT DE SETGE’ acordat per l’ACM i l’AMI, la situació és la que és i no admet matisos. El govern de Catalunya és un Govern legítim que va sorgir coma resultat de les eleccions del passat 27 de setembre de 2015. Les seves actuacions són legítimes perquè formaven clarament en el seu programa electoral i va ser acceptat i votat majoritàriament per la ciutadania catalana amb una participació superior al 70%.

 

Catalunya viu un moment crucial per al seu futur polític i social. Les operacions de la Guàrdia Civil d’aquests últims dies escorcollant impremtes, magatzems, mitjans de comunicació privats, empreses de correu postals i la fiscalia cridant a declarar més de 700 alcaldes i alcaldesses catalans, va culminar ahir creuant una línia que mai haurien d’haver creuat, entrant impunement en seus oficials del Govern de la Generalitat i detenint treballadors públics i alts càrrecs.

 

Ahir, va ser un dia molt trist per la democràcia d’aquest estat decadent. El govern de l’estat espanyol, sense cap empara legal, va suspendre de facto l’autonomia de Catalunya, amb l´únic objectiu d’intentar aturar el referèndum convocat pel proper 1 d’octubre. Amb l’excusa de no permetre que la ciutadania catalana es pugui expressar a les urnes, va decidir utilitzar qualsevol mitjà per instal·lar un estat de por i setge a Catalunya. Una por que els catalans ja fa temps que hem abandonat per substituir-la per la fermesa, la serenitat i el compromís.

 

Drets fonamentals com la llibertat d’expressió i la llibertat de premsa han quedat greument retallats per un govern estatals, que no dubta en fer servir tot el seu aparell per fer callar els catalans.

 

Davant d’aquests atacs directes i contundents, condemnem i rebutgem l’actitud del govern espanyol i diem ben alt que no deixarem de reivindicar les urnes i el nostre dret a decidir lliurement el nostre futur polític. Que sortirem al carrer per deixar clar que no ens arronsem, i que la Unió Europea i la comunitat internacional no poden mirar cap a una altra banda.

 

El PDeCAT de Mollet defensem la democràcia i ho fem de forma pacífica i cívica. Defensem el dret a votar, la democràcia, el referèndum, la seva vincularitat i el dret de Catalunya a defensar i decidir el seu futur.

 

Difícilment podem defensar aquest posicionament si intentem arribar a acords per unanimitat amb partits que estan en contra del procés o que no estan plenament alineats amb el procés votat per la majoria de la ciutadania de Catalunya el 27 de setembre de 2015. Intentar arribar a aquests acords implica renunciar a part de la nostra essència.