• Partit Demòcrata trenca l’acord de governabilitat firmat amb el PSC a principis de legislatura.
  • Aquesta mesura va ser aprovada el passat dijous 14 de setembre.
  • El trencament de l’acord de governabilitat va ser aprovat per unanimitat per l’assemblea d’associats del Partit Demòcrata, l’executiva local i el grup municipal.


Les passades eleccions municipals van deixar un ajuntament de Mollet del Vallès sense majories clares amb una fragmentació de les forces polítiques que feia difícils els acords i la governabilitat de l’Ajuntament.

Donada aquesta situació,  el Partit Demòcrata va firmar un acord de governabilitat en clau estrictament local amb el PSC amb la intenció de donar estabilitat a l’Ajuntament i facilitar la seva governabilitat en benefici de tots els molletans i molletanes. Aquesta decisió va ser presa  després de que el pacte alternatiu amb Ara Mollet ERC Mes i Canviem no fos possible al no acceptar aquest últim partit la proposta de govern del Partit Demòcrata que havia de garantir un ajuntament totalment alineat i favorable al procés nacional que estava liderant el govern de la Generalitat de Catalunya. Davant la impossibilitat d’aconseguir un govern clarament favorable al procés, el Partit Demòcrata va acordar respectar la llista més votada.

L’acord de governabilitat s’ha mantingut durant més de dos anys de legislatura en clau estrictament local. Malgrat tot, ha arribat un moment en que el procés independentista liderat pel govern de la Generalitat de Catalunya ha avançat fins arribar a nivell local i els ajuntaments i els seus alcaldes han hagut de posicionar-se a favor o en contra del referèndum.

Arribats a aquest punt, no podem obviar que el procés ja no és un procés a nivell nacional liderat únicament pel govern de la Generalitat, sinó que exigeix del posicionament inqüestionable per part dels responsables polítics locals, ja siguin de govern o de l’oposició. Per tant, el procés s’ha convertit en un tema també de responsabilitat municipal i els alcaldes han hagut de decidir si col·laboraven posant els mitjans municipals al servei de la Generalitat perquè els seus veïns i veïnes poguessin expressar-se lliurement i amb normalitat. Malauradament, l’alcalde Josep Monràs s’ha mostrat com un dels alcaldes del PSC més contrari al procés i més alineat amb els posicionaments ideològics de la fiscalia i del govern del PP.

El posicionament de l’alcalde Josep Monràs podria haver estat un altre molt diferent. Sol cal contraposar-lo amb les alcaldies de Granollers, Terrassa, l’Escala, Sant Just Desvern o Corbera de Llobregat, entre d’altres.